Prestolnica Madžarske je veličastno mesto ob bregovih Donave, polno mostov, ki jo povezujejo. Opera, Parlament in Kraljeva palača pa so samo nekateri od utrinkov iz bogate izložbe Budimpešte, res nepozabnega mesta.

Po celodnevnem sprehodu se vam bo zvečer prilegla večerja v tradicionalni madžarski gostilni – čardi s cigansko glasbo in plesom, ki vas bo prebudil in napolnil z novo močjo. V nadaljevanju preverite ogled katerih znamenitosti priporoča znani popotnik in bloger Miro Pilipivić.

Vozni red in cenik za potovanje v Budimpešto, pa sta dostopna tukaj.

1. Parlament

Hiter pogled naokoli in ugotovili boste, da Budimpešta nima visokih stolpnic. Najvišja stavba je parlament (Országház), ki v višino meri natanko 96 metrov, kar predstavlja zadnji dve številki letnice, ko so se Madžari naselili na tem območju – 896. Višina tako predstavlja nacionalni simbol, ki ga gradbinci ne smejo preseči. Zgrajen med letoma 1885 in 1905 v novogotskem slogu po načrtih Imreja Steindla je ena najbolj znanih budimpeštanskih znamenitosti.

2. Budimski grad

Budimski grad na grajskem hribu (Várhegy)na obali Donave, je najbolj priljubljen turistični objekt v Budimpešti, vpisan pa je tudi na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Sezidal ga je Sigismund Luksemburški, povečal Matija Korvin, Marija Terezija mu je dala baročno podobo, po požaru leta 1848 pa so ga ponovno zgradili v letih 1894 – 1906. Danes je v njem Narodna galerija z deli madžarskih slikarjev in kiparjev. Na grajski hrib lahko greste peš ali z lesenimi vlakovnimi vagoni v retro stilu – vožnja z vlakom stane tri evre. Budimska trdnjava vas bo za krajši vzpon nagradila z najlepšim razgledom na mesto ob Donavi.

3. Verižni most

Sprehodite se čez Verižni most (Szécheny lánchíd), most, ki je kot prvi povezoval Budo in Pešto. Zgradili so ga leta 1849 po načrtih Angležev Tierneyja Williama in Adama Clarka. Proti koncu 2. svetovne vojne ga je nemška vojska ob umiku razstrelila, novega, meter širšega od starega, pa so odprli leta 1949, natanko 100 let po prvi otvoritvi.

4. Sprehod ob Donavi

Nadaljujte s sprehodom ob Donavi na strani Pešta. Privoščite si kavo v enem izmed številnih lokalov na obrežju reke in opazujte domačine. Predlagamo, da si za sprehod izberete čas, ko zahaja sonce. V trenutku vam bo jasno, zakaj Budimpešti pravijo tudi biser Donave.

5. Tržnica

Preizkusite trgovanje na veliki pokriti centralni tržnici in poizkusite tradicionalne madžarske jedi. Tržnica vas bo presunila tudi s svojo arhitekturo, že od daleč pa jo boste prepoznali po pisani strehi.

6. Sinagoga

Budimpešta je dom številnih Judov, njihova sinagoga na ulici Dohány (Dohány utcai zsinagóga) pa ena izmed najbolj zanimivih stavb v mestu. Dokončana je bila leta 1862 in je druga največja sinagoga na svetu – v njej je prostora za skoraj 3000 ljudi. Na levi strani vhoda v sinagogo je židovski muzej, v katerem je zbirka starodavnih židovskih ritualnih predmetov in srhljiva razstava o madžarskem holokavstu, v katerem je ugasnilo več kot pol milijona življenj.

7. Tradicionalna hrana

Če mislite, da se v Budimpešti vse vrti okrog paprike… Imate prav. Niste bili v Budimpešti, če niste poskusili golaža (gulyás leves) ali paprikaša (paprikás krumpli). Za konec se posladkajte s Kürtőskalács, ogromno šamrolo, ki vam jo pripravijo z okusom po želji.

8. Ulica Vaci

Váci utca je najslavnejša nakupovalna ulica v Budimpešti. Ob njej je nanizana kopica trgovin, v katerih prodajajo oblačila in obutev priznanih svetovnih blagovnih znamk. Ne manjka niti trgovin s spominki in nekaj pregrešno dragih restavracij.

9. Opera

Na najsijajnejši budimpeštanski aveniji Andrássy út razkošnih zgradb ne manjka, a najslavnejša je zagotovo opera. Zgradbo sta navdahnila barok in renesansa. V neposredni bližini opere vas čaka tudi zabaviščni park, kjer se lahko zavrtite tudi na razglednem vrtiljaku.

10. Festivali

Budimpešta je pravi raj za žurerje. Začetek julija bo zaznamoval Balaton Sound, ki bo postregel z največjimi imeni elektronske glasbe. V programu so Kygo, Hardwell, Armin van Buuren, Tiesto, Axwell & Ingrosso, Robin Schulz, Jason Derulo in mnogi drugi. Avgusta svoja vrata odpira pompozni Sziget, eden najbolje obiskanih evropskih festivalov. Med najbolj odmevnimi imeni, ki bodo zaznamovala letošnji festival, so se znašli Pink, Major Lazer, Wiz Khalifa, Mando Diao, Macklemore & Ryan Lewis, Billy Talent, seznamu pa kar ni videti konca.

Vikend v Budimpešti za manj kot 100 evrov

Madžarska prestolnica je najceneje dosegljiva z vlakom. Enosmerne vozovnice so na voljo že od 15 evrov dalje. Vlak iz Ljubljane odpelje vsak dan ob 9.35. Hostli v središču mesta ponujajo nastanitve že od 15 evrov na noč

Miro Pilipovič