Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

V prometu tudi električni vlaki Flirt

Z nedelje, 4. julija, na ponedeljek, 5. julija, smo v promet vključili dodatne nove vlake, tokrat električne enopodne večsistemske vlake Flirt, švicarskega proizvajalca Stadler.

Novi vlaki pomenijo pomemben prispevek h kvaliteti storitev potniškega prometa Slovenskih železnic. Do konca leta 2022 bo na naših tirih 52 novih potniških vlakov. Od tega bo 21 enopodnih in 10 dvopodnih (dvonadstropnih) električnih ter 21 enopodnih dizelskih vlakov.

Modernizacija potniškega prometa Slovenskih železnic

Dvainpetdeset novih sodobnih vlakov je  pomemben korak v modernizaciji ne samo potniškega prometa Slovenskih železnic, temveč tudi javnega prometa v Sloveniji.

Vlaki so udobni in funkcionalni, imajo hitrejše pospeševanje in potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro, dizelmotorni vlaki pa do 140 kilometrov na uro. Tako bomo lahko v prihodnjih letih z njimi povečali pogostost regionalnih povezav z manj postanki in lokalnih vlakov z večjo zmogljivostjo.

Velik poudarek dajemo tudi integraciji javnega prevoza in mikromobilnosti. Vsi novi vlaki omogočajo več prostora za kolesa. Z novimi vlaki bomo lahko zagotavljali prevoz koles na približno osemdesetih odstotkih naših vlakov.

Na večjih železniških postajah oziroma postajališčih je potnikom že na voljo možnost izposoje koles, kolesarnice in parkirišča za kolesa. Slednje zagotavljamo z izvedbo SŽ-Infrastrukture oziroma DRSI ter z lokalnimi skupnostmi.

Z novimi vlaki, s celovito prenovo prodajnega sistema vozovnic, razvojem omrežja »Parkiraj in se pelji«, z novimi parkirnimi mesti za kolesarje in ne nazadnje s souporabo električnih avtomobilov nameravamo zagotoviti še uspešnejšo prihodnost potniškega prometa Slovenskih železnic in hkrati javnega potniškega prometa v Sloveniji.

Vabljeni na potovanja z vlaki

Izrabite čas med potovanjem za varno uporabo mobilnih telefonov, branje spletnih vsebin, za branje knjig, uživajte v razgledu na pokrajino … da vam čas vožnje hitreje mine in hkrati prispevate k čistejšemu zraku. Tudi v teh »covid časih«, z upoštevanjem vseh ukrepov in priporočil vlade ter stroke, zagotavljamo varen prevoz potnikov.

Dobrodošli na vlakih!