Sproščeni praznični izleti

Bližajo se praznični zimski dnevi, ki kličejo po sproščenih doživetjih. Izlet z vlakom je v teh prazničnih dneh lahko še posebej pravljičen. Ne samo zaradi čudovite pokrajine, ki drsi mimo oken vlaka, temveč tudi zato, ker se tako lahko izognemo drvenju in spopadanju z gnečo na cestah ter že na poti čas izkoristiti za druženje, igro, v miru pokličemo prijatelje, preberemo knjigo ipd. Predstavljamo vam nekaj namigov za praznične izlete z vlakom:

Dunaj, Avstrija

Od konca novembra do konca decembra se avstrijska prestolnica spremeni v malo pravljično deželo. Pogrejte se z znamenitim Weihnachtspunschem in se sprehodite od operne hiše po Kärntner Straße do katedrale sv. Štefana, pa po ulici Graben do palače Hofburg. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: od 29 €.

Salzburg, Avstrija

Mozartovo mesto v predbožičnem času očara s tradicionalno božično jelko, zastekljenim vodnjakom in gradom, ki se dviga nad trgom Salzburger Dom. Ob vznožju trdnjave Hohensalzburg, ki stoji neposredno ob salzburški katedrali, se odvija svetovno znani in najstarejši avstrijski božični sejem. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: od 26,90 €.

Gradec, AvstrijaV tednih pred božičem se Gradec spremeni v romantično zimsko pravljico. Že v novembru se odpre več adventnih tržnic. Graške cerkve ponujajo številne možnosti, da se v vaše srce ponovno naseli božični duh. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: od 19 €.

Beljak, Avstrija

V mestu ob Dravi boste našli vse, kar ustvarja božično vzdušje – od romantičnega adventnega sejma do adventa v kočah in umetniškega adventa. Beljaški tradicionalni advent se razprostira okoli mestne župnijske cerkve, na glavnem trgu (Hauptplatz) pa se odvija Beljaški kulinarični advent. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: od 11 €.

Budimpešta, Madžarska

Z vlakom se peljete mimo čudovitega Blatnega jezera in Veszprema ter obiščete madžarsko glavno mesto Budimpešto. Lepotica ob Donavi očara v vseh letnih časih, a prekrasne palače, cerkve, trgi in sanjski mostovi so v praznični preobleki še lepši. Številni trgi in ulice madžarske prestolnice se v decembru odenejo v čarobnost lučk in prazničnih stojnic. Povzpnite se na Citadelo, ki se dviguje nad tem veličastnim mestom, oglejte si središče mesta ob Elizabetinem mostu, sprehodite se skozi Verižni most in čez Trg svobode do bazilike sv. Štefana. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: od 15 €.

Zagreb je v preteklih letih prijel laskavi naziv najboljše adventne prestolnice Evrope. Središče mesta se v prazničnem času spremeni v pravljično okrašeno mesto. Zanimiv je vzpon na Gornje mesto in ogled najpomembnejših mestnih znamenitosti z mogočno stolnico Kapitol, predsedniško palačo, Trg Bana Jelačiča in dobrote božičnega sejma. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: od 9 €. Za potovanja skupin ali družin so vozovnice še cenejše.

Tudi potovanja z vlakom po Sloveniji so zelo ugodna, sploh če potujete za konec tedna ali za praznike, ko so vozovnice več kot za polovico cenejše. V prazničnih dneh vabijo s praznično okrasitvijo in prireditvami številni slovenski kraji.

Ljubljana, Slovenija

V mestu, ki ga krasi ena najbolj izvirnih božičnih okrasitev, se v adventnem času dogaja veliko. Praznične sejme v zgodovinskem mestnem jedru spremljajo brezplačne prireditve. V tem času je čarobna tudi vožnja s turistično ladjico po reki Ljubljanici. Nepozaben bo tudi obisk Železniškega muzeja Slovenskih železnic, ki se nahaja le dober kilometer od železniške postaje.

Celje, Slovenija

Pravljično Celje v mesto pripelje luči, pravljične vile in škrate, ki se prebudijo iz polletnega sna, ter svetlobne foto kotičke, ob katerih se otrokom zasvetijo oči. Ko stopite skozi postajno stavbo železniške postaje Celje, stopite v pravo Pravljično deželo. Čarobno okrašeno mesto s številnimi dogodki bo popeljalo v pravljični svet tako starejše kot mlajše obiskovalce.

Maribor, Slovenija

Čarobni Maribor se prične s težko pričakovanim prižigom praznične razsvetljave z lučkami in svetlobnimi elementi. Tradicionalno decembrsko vzdušje pričara priljubljeno drsališče ter številni koncerti, predstave in ustvarjalnice. Mariborčane in obiskovalce mesta tudi letos, seveda priporočenim ukrepom zoper pandemije Covid-19 prilagojeno, vabijo na prijetna in varna doživetja prazničnega Maribora. Zanimiva za obisk bo darilna tržnica z lokalnimi pridelki in izdelki, tematske foto točke in okrasitve urbanih gozdičkov v družbi prebivalcev mesta. Za vas pripravljajo tudi domišljijsko Vilinsko mesto. Program Čarobnega Maribora veselo vabi v gostoljubno štajersko prestolnico!

Koper, Slovenija

Praznična okrasitev mesta bo več kilometrov  dolga utripajoča svetlobna veriga, svetleči elementi z živalskimi motivi in pravljične figure različnih oblik.  V Hlavatyjevem parku pri tržnici bo znova zaživel svetlobni “živalski vrt”, Carpacciov trg bo izstopal z zlato oljko, utrdba Bastion pa bo odeta v veliko darilo s svetlečo rdečo pentljo. Svetlobni jelenček bo krasil Kardeljevo ploščad, kjer vas bo očaralo tudi 15-metrsko novoletno drevo s skoraj 30 tisoč lučkami in svetlobno verigo. S prižigom prazničnih luči 27. novembra se bo začel tudi program Fantazime, ki bo trajal do novega leta.

Radovljica, Slovenija

Staro mestno jedro Radovljice bo za Miklavžev vikend in med 19. in 29. decembrom kot iz pravljice, s pisano paleto dogodkov za družine. Čudovito okrašeno mestno jedro te dni dopolnjujejo delavnice, predstave in aktivnosti za otroke. Mesto ponuja sladka doživetja in pester program dogodkov.

Potovati z vlakom je trajnostno. Po podatkih Evropske komisije predstavlja železniški promet 0,5 % emisij toplogrednih plinov iz prometa, medtem ko cestni promet kar 72 %. Potovanja z vlakom postajajo tako še bolj popularna. Tudi v »covid časih« z upoštevanjem vseh ukrepov in priporočil vlade ter stroke Slovenske železnice zagotavljajo varen prevoz potnikov. Vabljeni, da potujete z vlaki tudi vi, varno in z upoštevanjem ukrepov, ki vključujejo pogoj PCT, nošenje zaščitnih mask in razkuževanje rok pred vstopom na vlak. Dozirniki z razkužilom se nahajajo pri vsakem vhodu na vlak. Tudi pri obisku prazničnih mest in prireditev velja upoštevati ukrepe za preprečitev širjenja virusa.