Če kupiš vozovnico prej, je pot cenej´

Pred nami so toplejši dnevi, ki nas vabijo na izlete. Kaj izbrati, da bo izlet doživet in nepozaben? Vlak! Potovanje z vlakom, sploh če potujete malo dlje ali z otroci, je zelo praktično in hkrati doživeto. Čas na poti lahko izkoristite za igro, opazovanje pokrajine, ki drsi mimo oken. Ni vam treba mirno sedeti na avtomobilskem sedežu, lahko se prosto sprehodite. Tak izlet bo zagotovo ostal nepozaben, hkrati pa boste veliko prispevali tudi k varovanju okolja. Načrtujte vaš izlet že zdaj, veselite se ga in ob tem še prihranite. Vozovnico za vlak lahko kupite prej, že 6 mesecev pred potovanjem.

DO ZAGREBA V ŽIVALSKI VRT (HRVAŠKA)

V Zagreb se lahko zapeljete z direktnimi vlaki iz Ljubljane že za 9 evrov. Za družinska potovanja priporočamo vozovnico po ponudbi City Star, saj z njo otroci v starosti do 15 let v spremstvu staršev ali starih staršev potujejo brezplačno. Zagreb je zgodovinsko bogato in lepo mesto, ki ponuja številne možnosti za zabavo. Le korak od železniškega muzeja je zanimiv za ogled Tehnični muzej Nikole Tesle, Botanični vrt, Muzej Iluzij, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski.  Če ste v Zagrebu ne smete izpustiti sprehod do Trga kralja Tomislava, mimo palač Arheološkega muzeja, Hrvaške akademije znanosti in umetnosti, Moderne galerije do Zrinjevca ter naprej do Trga bana Jelačića, glavnega zagrebškega trga. Nepozaben je tudi ogled živalskega vrta ZOO Zagreb. Od železniške postaje do živalskega vrta se lahko podamo peš ali pa se zapeljemo s tramvajem številka 4.

DO ČAROBNEGA GRADCA ALI DUNAJA (AVSTRIJA)

Do Gradca in Dunaja se lahko zapeljete dnevno z več vlaki.  Ena od možnosti je tudi potovanje z vlakom Emona, ki ima v svoji sestavi restavracijski vagon (vlak ima v voznem redu oznako EC 150 ali EC 151). Takšna pot mine neverjetno zabavno in hitro, sploh ob užitkih ob hrani, pijači in pogledu na pokrajino, ki drsi mimo oken. Drugo največje avstrijsko mesto Gradec je popolna destinacija za vse, ki bi si radi privoščili potep in kavo s smetano.

Potovanje lahko nadaljujete do čarobnega Dunaja Da bi lahko predstavili vse, kar lahko vidite in doživite na Dunaju, bi potrebovali celo knjigo, omeniti pa velja palače ob Ringu, opero, poletno rezidenco Hofburg, dvorec Schönbrunn in cesarsko grobnico, v kateri je 138 sarkofagov Habsburžanov. Ko boste preveč utrujeni za nadaljevanje raziskovanja, se za vogalom zagotovo skriva katera od številnih kavarn, brez katerih Dunaj ne bi bil Dunaj. Če boste dovolj zgodnji z nakupom vozovnice, boste za vozovnico iz Ljubljane do Gradca odšteli 17,90 evra za odraslo osebo, do Dunaja pa 24,90 €.

V ROJSTNO MESTO WOLFGANGA AMADEUSA MOZARTA, SALZBURG (AVSTRIJA)

Sproščeno vzdušje mesta Salzburg, kratke razdalje med mestnimi znamenitostmi in široka izbira doživetij zagotavljajo zabavo za vso družino. Približno kilometer in pol stran od glavne železniške postaje Salzburg si lahko ogledate tudi rojstno hišo slavnega Mozarta. Ustaviti se splača tudi na razgledni točki Kapuzinerberg. Za vozovnico za odraslega iz Ljubljane do Salzburga boste odšteli samo 19,90 evra, če boste nakup opravili dovolj zgodaj.  Salzburg ima zelo dobro urejen mestni prevoz. V kolikor boste obiskali mesto, vam priporočamo nakup Salzburg Card. Z njo si boste za 24, 48 ali 72 ur zagotovili prost ogled vseh znamenitosti, hkrati pa tudi imeli brezplačen javni prevoz. In to direktno z glavne železniške postaje.

V PRILJUBLJENO BUDIMPEŠTO (MADŽARSKA)

Madžarska prestolnica velja za eno najbolj priljubljenih destinacij, ki jo lahko obiščete tudi z vlakom. Iz Ljubljane se lahko do tja zapeljete že od 15 evrov naprej. Med vožnjo boste lahko uživali tudi v pogledu na Blatno jezero in se peljali mimo Veszprema. V mestu ob bregovih Donave, ki je polno mostov in tradicionalnih madžarskih gostiln – čard, si boste lahko ogledali številne kulturne in zgodovinske znamenitosti, med drugim kraljevo palačo, parlament in opero, kar pa je samo nekaj od utrinkov bogatega turizma v Budimpešti.

V OPATIJO ALI NA REKO (HRVAŠKA)

V Opatijo ali na Reko se lahko zapeljete iz Ljubljane z dvema direktnima vlakoma na dan, že od 9 evrov. Opatija, ki jo mnogi poznajo tudi pod imenom jadranska Nica, velja za enega najbolj priljubljenih turističnih krajev na Hrvaškem. Mesto, ki vedno znova preseneti s svojo svetovljansko dušo, se lahko pohvali z najdaljšo turistično tradicijo na vzhodni obali Jadrana.

Zaradi neposredne bližine železniške postaje in pristanišča je Reka odlično izhodišče za nadaljevanje poti s številnimi ladjami in trajekti. Ali pa za obisk Reke same. Sprehodite se po »korzu« – mestni promenadi v središču mesta, ulici polni trgovin in kavarn in kraj kjer boste zagotovo doživeli utrip mesta in njenih prebivalcev. Obiščite Trsatski grad na hribu nad Reko s čudovitim razgledom na celotno mesto, kraj različnih kulturnih dogodkov – koncertov, modnih revij, predstav in razstav. Na Reki je vredno obiskati tudi Prirodoslovni muzej Reka kjer si lahko ogledate botanični vrt, muzej pa je tudi multimedijski center z akvarijem … ali pa enostavno zavijte na reške plaže … Ploče, Kostanj, številne plaže se nahajajo tudi v Pećinah in Bivii … nirvana ob pogledu na modrino je zagotovljena!

Mladi do 20. leta starosti v skupini šest ali več potnikov lahko z vlakom do Opatije ali Reke potujejo s kar 70-odstotnim popustom. Za družinska potovanja in potovanja skupin  je ugodna izbira tudi vozovnica City Star. Otroci v starosti do 15 let, ki potujejo v spremstvu staršev ali starih staršev, z vozovnico City Star potujejo brezplačno.

DO PULJA  IN ZNAMENITE PULJSKE ARENE

Poletni gneči na cesti se lahko izognete tudi, če se odločite za izlet z vlakom do Pulja. Mesto ima dolgo tradicijo vinarstva, ribištva in turizma. Z železniške postaje Pulj (Pula) do znamenite puljske arene vas loči manj kot 10 minut sprehoda. V bližini arene je čudovito obiskati Titov park. Tudi muzej Istrskega olivnega olja in še bi lahko naštevali. Pot iz Ljubljane do Pulja in nazaj vas bo stala 29  evrov.

V »VELIKO MALO MESTO« BRATISLAVA (SLOVAŠKA)

Bratislava je pestro zgodovinsko mesto in znana po čudovitih parkih, jezerih, veličastni reki Donavi idr.  Zanimiv postanek za kosilo je tudi v vrteči se restavraciji na televizijskem stolpu na bližnjem hribu. Staro mestno jedro Bratislave je tako majhno, da si lahko vse znamenitosti ogledate peš. Javno prevozno sredstvo boste potrebovali le za prevoz do centra z železniške postaje, lahko pa se do centra mesta podate tudi peš (cca. 20 min). Če boste dovolj zgodni z nakupom vozovnice za vlak boste npr. iz Ljubljane lahko potovali že za 43 evrov.

NOČNI IZLET DO ZURICHA

Ste se že kdaj odpravili na nočni izlet? Privoščite si ga lahko iz Ljubljane do Züricha, in sicer so vozovnice na voljo že od 29,90 evrov naprej. Švicarska prestolnica je bila razglašena za mesto z največjo kakovostjo življenja in ponuja številne možnosti za raziskovanje. Znana je tudi po živalskem vrtu, ki velja za enega najboljših v Evropi.

DO TRSTA, LETALIŠČA RONKE, PALMANOVE, BENETK IN ŠE KAM

Z vlakom se zapeljete v središče mesta Trst, vozovnica npr. iz Ljubljane pa stane le 8 evrov. Dnevni izlet za užitke ob italijanski kavi in kulinariki, ob nakupovanju in sprehajanju po mestnih ulicah priljubljenega italijanskega mesta je lahko pravi užitek. Poleti je zanimiv postanek tudi na kopališču Lanterna ali El Pedocin, ki se nahaja 2 kilometra od železniške postaje. Pot pa lahko nadaljujete s hitrimi vlaki Frecciarossa. Do Rima tako prispete že v sedmih, do Milana pa v dobrih šestih urah, z vlaki Frecciarossa so hitreje dostopna tudi druga mesta, denimo Benetke, Padova, Bologna, Firence, Torino.

Vozni red vlakov je organiziran tako, da v Trstu omogoča dnevne povezave z regionalnimi vlaki do letališča Ronki (Ronchi), Udin (Vidma), Pordenona, Trevisa in celo do Tarvisia (Trbiža) v smeri Beljaka ter povezave s hitrimi vlaki Freccarossa za/iz Padove, Milana, Torina, Bologne Firenc, Rima.

Če vas mikajo ugodni nakupi, bo pot z vlakom do Palmanove prava izbira. Obiščite nakupovalno središče Palmanova Village: v vasici, kjer je 90 trgovin z oblačili, modnimi dodatki, kozmetičnimi izdelki in opremo za dom priznanih blagovnih znamk, lahko v lepem sproščenem in prijetnem okolju nakupujete, se sprehajate ter si privoščite kavico ali kosilo s prijatelji in družino, vse po ugodni outlet formuli, ki vam nudi do 70 % popust v primerjavi s cenami v običajnih trgovinah. Ob predložitvi vozovnice na info točki nakupovalnega centra boste brezplačno prejeli kartico Village, ki vam omogoča dodaten 10 % popust na oulet cene, ter darilni bon za zajtrk ali aperitiv v enem od lokalov outlet vasice.

RAZISKUJTE EVROPO UGODNO Z VOZOVNICO INTERRAIL

Če želite raziskovati posamezno ali več, do 33 evropskih držav z vlakom, je ugodna izbira Interrail vozovnica. Vozovnica omogoča tudi prihranke pri nočitvah v hotelih, vstopninah v muzeje, povezavah z ladjami, trajekti in avtobusi. Cene se začnejo že pri 53 evrih.

Predstavljenih je le nekaj namigov za izlete v evropska mesta. Ugodne vozovnice in zanimivi so lahko izleti z vlakom tudi v druga evropska mesta. Preverite cene vozovnic na spletni strani v zavihku »Tujina« ali pokličite naše svetovalce na brezplačno telefonsko številko 080 81 11.