Brezplačne vozovnice za vlak na Evropski dan brez avtomobila, 22. septembra

Ob 21. Evropskem tednu mobilnosti, ki se odvija od 16. do 22. septembra, so Slovenske železnice v sodelovanju z Ministrstvom za Infrastrukturo za četrtek, 22. septembra, pripravile posebno ponudbo, s ciljem spodbujanja ene najbolj trajnostnih oblik mobilnosti. Na dan brez avtomobila, v četrtek 22. septembra, boste lahko z vsemi vlaki Slovenskih železnic po Sloveniji potovali brezplačno. Brezplačno dnevno enosmerno ali povratno vozovnico za izbrano relacijo, za vse vrste vlakov, tako za 1. kot tudi za 2. razred, boste lahko prevzeli na prodajnih mestih na železniških postajah. V primeru, da so ta prodajna mesta zaprta v času odhoda na vlak, lahko brezplačno vozovnico prevzamete na vlaku. 

Na današnji novinarski konferenci na železniški postaji Ljubljana je generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, v družbi ministra mag. Bojana Kumra in državne sekretarke mag. Alenke Bratušek, predstavil pomen številnih aktivnosti vseh deležnikov, ki vplivajo na javni potniški promet, izpostavil boljšo kvaliteto storitev železniškega prometa, ki so jo prinesli številni novi vlaki. Kmalu bomo prevzeli za v promet še zadnjega od 52-tih novih vlakov. V teku je tudi razpis oz. naročilo dodatnih 20 novih vlakov. Velik pomen za boljši železniški promet imajo tudi investicije v javno železniško infrastrukturo, ki jih izvaja Ministrstvo za infrastrukturo.

 Vabljeni, da preizkusite trajnostne oblike poti in da te postanejo vaš vsak dan.

 Ugodne cene vozovnic za potovanja z vlaki zagotovo predstavljajo poleg varnostnega in okoljevarstvenega vidika še dodatno prednost in vreden razmislek, da potnik vsaj del poti opravi z okolju prijaznim javnim prevozom. Če pogledamo še možnost izkoristka časa potovanja med potjo, ali za počitek ali za branje, brskanje po spletu, telefoniranje … je pot z vlakom lahko zelo dobra izbira. Predvsem na relacijah, ki so tudi časovno zelo konkurenčne cestnemu prevozu. Vsakodnevna potovanja z vlaki so še toliko bolj ugodna z abonentskimi vozovnicami, ko npr. za letno vozovnico plačate samo 8 mesečnih vozovnic. Izračun cene abonentske tedenske, mesečne, polletne ali letne vozovnice za vlak lahko preverite na spletni strani Abonentske vozovnice SŽ.

Ugodna so tudi potovanja v evropska mesta.  Potnikom iz Slovenije, ki želijo z vlakom potovati v tujino je na voljo širok nabor ugodnih vozovnic za potovanje ne glede na ciljno destinacijo potovanja. Če omenimo samo nekatere: za potovanja potnikov iz Slovenije v Trst so na voljo vozovnice že za 8 evrov, v Zagreb, Opatijo ali Reko lahko potujejo že za 9 evrov, v Pulj za 19 evrov, v Split ali Šibenik že za 29 evrov, v Budimpešto že od 15 evrov dalje, na Dunaj še od 24,90 evrov, v Gradec (Graz) že od 17,90 evrov. Iz kateregakoli mesta v Sloveniji lahko potnik potuje v katero koli mesto v Nemčiji že od 27,90 evrov itd.

Dobrodošli na vlakih!