V evropska adventna mesta že od 8 evrov

 

Bližajo se praznični zimski dnevi, ki kličejo po sproščenih in čarobnih doživetjih. Lesketajoče lučke, dišeče kuhano vino, sladki medenjaki, vroča čokolada in lectova srca,… V mestih širom Evrope bodo zaživeli božični sejmi, katere lahko obiščete z vlakom, ki je v tem prazničnem času lahko še posebej pravljičen. Ne samo zaradi čudovite pokrajine, ki drsi mimo vlaka, temveč tudi zato, ker se tako lahko izognemo nepotrebnemu hitenju in spopadanju z gnečo na cestah ter že čas na poti izkoristimo za druženje s prijatelji, kramljanje, igro, branje knjige, počitek ipd. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj namigov za praznična potovanja z vlakom:

 

Dunaj, Avstrija

Od konca novembra do konca decembra se avstrijska prestolnica spremeni v pravo pravljično mesto. Pogrejte se z znamenitim Weihnachtspunschem in se sprehodite od slavne operne hiše po Kärntner Straße do veličastne katedrale sv. Štefana, pa po ulici Graben do mogočne palače Hofburg. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: že od 24,90 €.

 

Salzburg, Avstrija

Mozartovo mesto v predbožičnem času očara s tradicionalno božično jelko, zastekljenim vodnjakom in gradom, ki se dviga nad trgom Salzburger Dom. Ob vznožju trdnjave Hohensalzburg, ki stoji neposredno ob salzburški katedrali, se odvija svetovno znani in eden najstarejših avstrijskih božičnih sejmov. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: že od 27,90 €.

 

Gradec, Avstrija

V tednih pred božičem se Gradec spremeni v romantično zimsko pravljico. Že v novembru se na glavnem trgu odpre več adventnih tržnic, ki nudijo čudovita darila, številne dobrote in odlično kuhano vino. Graške cerkve ponujajo številne možnosti, da se v vaše srce ponovno naseli božični duh. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: od 19 €.

 

Beljak, Avstrija

V mestu ob Dravi boste našli vse, kar ustvarja božično vzdušje – tisoče lučk, ki  razsvetljuje ulice starega mestnega jedra, romantični adventni sejem z okrašenimi kočami in številne prireditve.
Beljaški tradicionalni advent se razprostira okoli mestne župnijske cerkve, na glavnem trgu (Hauptplatz) pa se odvija Beljaški kulinarični advent. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: od 9,90 €.

 

Budimpešta, Madžarska

Z vlakom se lahko preko spokojne pokrajine zapeljete mimo čudovitega Blatnega jezera in Veszprema ter obiščete madžarsko prestolnico Budimpešto. Lepotica ob Donavi očara v vseh letnih časih, a prekrasne palače, cerkve, trgi in sanjski mostovi so v praznični preobleki še toliko lepši. Številni trgi in ulice madžarske prestolnice se v decembru odenejo v čarobnost lučk in prazničnih stojnic. Povzpnite se na Citadelo, ki se dviguje nad tem veličastnim mestom, oglejte si središče mesta ob Elizabetinem mostu, sprehodite se skozi Verižni most in čez Trg svobode do bazilike sv. Štefana. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: od 15 €.

 

Hrvaška, Zagreb

Zagreb je v preteklih letih prijel laskavi naziv najboljše adventne prestolnice Evrope. Tudi letos bo Zagrebški advent nekaj posebnega, saj bo zaživel v polnem sijaju. Priporočamo vam vzpon na Gornji Grad in ogled najpomembnejših mestnih znamenitosti, kot so mogočna stolnica Kapitol, predsedniška palača in Trg Bana Jelačiča. Številne božične stojnice z raznoraznimi dobrote lahko najdete na številnih ulicah in trgi starega mestnega jedra. V letošnjem letu se v manjši različici vrača tudi priljubljeno drsališče, ki bo poskrbelo za pravo zimsko vzdušje. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: od 9 €. Za potovanja skupin ali družin so vozovnice še ugodnejše.

 

Italija, Trst

Obiščite Trst v času Miklavževega sejma in doživite praznično vzdušje ob morju. Mesto je bilo nekoč glavno pristanišče mogočnega avstro-ogrskega cesarstva, zato se njegovi najpomembnejši spomeniki in mogočne stavbe nanašajo na to zlato obdobje. Sprehod med znamenitostmi bodo popestrile okrašene ulice in tradicionalni sejem, kjer boste lahko nakupili izvirna darila, poskusili raznovrstne slaščice in ostale vrhunske italijanske dobrote. Vozovnica iz Ljubljane za odrasle: od 8 €.

 

Slovenska adventna mesta

Tudi potovanja z vlakom po Sloveniji so zelo ugodna, še posebej če potujete za konec tedna ali v času praznikov, ko so vozovnice kar do 75 odstotkov cenejše. V teh prazničnih dneh vas z novoletno okrasitvijo in zanimivimi prireditvami vabijo številni slovenski kraji. Preverite nekaj naših predlogov.

Praznična Slovenija – kje so najlepše lučke?

 

Potovati z vlakom je trajnostno.

Po podatkih Evropske komisije predstavlja železniški promet 0,4 % emisij toplogrednih plinov iz prometa, medtem ko cestni promet kar 76,7 %. Potovanja z vlakom postajajo tako še bolj popularna.

 

Dodatne informacije o potovanju lahko dobite:

  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na potniških blagajnah,
  • na številki 080 81 11,