[ODPOVED!] Investicijska dela in nadomestni prevozi Ljubljana-Litija/Trbovlje

[Obvestilo: 4. 7. 2023;  ODPOVED zapore, zaradi izrednega dogodka (plaz)]

Zaradi izrednega dogodka (sproženja plazu po neurju), je odpovedana zapora med Ljubljano in Litijo.

Vzdrževalne ekipe Slovenskih železnic si prizadevajo sanirati posledice izrednega dogodka v čim krajšem času.

 

[Obvestilo: 3. 7. 2023;  Podaljšanje zapore do 5. 7. 2023]

Zaradi izrednega dogodka, se bo zaradi dokončanja del, ki potekajo na železniški infrastrukturi podaljšala zapora tira med postajami Kresnice- Laze- Ljubljana Zalog. Zaradi del na progi napovedujemo nadomestni cestni prevoz na relaciji Ljubljana–Litija in obratno za določene vlake do 5. julija 2023.

 

Na javni železniški infrastrukturi potekajo obsežna investicijska dela, ki jih izvaja lastnik javne železniške infrastrukture (JŽI) za še boljši železniški promet. Poleg številnih drugih del se bo izvajal tudi investicijski projekt »Umestitev izven nivojskega dostopa na postaji Laze«. Zaradi del na progi napovedujemo nadomestni cestni prevoz na relaciji Ljubljana–Litija/Trbovlje in obratno za določene vlake, od 23. do 26. ter od 30. junija do 4. julija.

Gradnja izven nivojskega dostopa na postaji Laze  bo zajemala:

  • gradnjo novega pokritega otočnega perona vključno s pripadajočo opremo (nadstrešek za potnike, klopi, koši, usmerjevalne table itd.),
  • gradnjo novega podhoda, ki bo prilagojen za funkcionalno ovirane in invalidne osebe ter kolesarje,
  • ureditev tirne infrastrukture,
  • ureditev ustreznih površin za parkiranje na območju železniške postaje,
  • gradnjo nove kolesarnice,
  • ureditev signalnovarnostnih in telekomunikacijskih (SVTK) naprav ter vozne mreže.

Dela na izvedbi projekta bodo stekla v okviru pričakovanih zapor enega tira med postajama Laze- Ljubljana Zalog od 23. do 26. junija ter od 30. junija do 4. julija 2023 med postajami Kresnice – Laze- Ljubljana Zalog. Sočasno z izvedbo teh del na investicijskem projektu pa se bodo izvajala tudi obsežna redna vzdrževalna dela na JŽI, ki bodo zajela dela na strojni regulaciji tirov in kretnic ter posamezni zamenjavi pragov in sanaciji nivojskih prehodov.  Več o investicijskih projektih si lahko preberete na www.krajsamorazdalje.si.

Zaradi del na progi je od 23. do 26. junija ter od 30. junija do 4. julija za določene vlake organiziran nadomestni cestni prevoz. Namesto katerih vlakov bodo organizirani nadomestni avtobusni prevozi in po kakšnem voznem redu si lahko ogledate na povezavah spodaj.

Namesto posameznega vlaka vozi več avtobusov zato pozorno poglejte vozne rede avtobusov. V voznih redih avtobusov so tisti, ki zagotavljajo povezave naprej z vlaki, posebej označeni. Namesto enega vlaka namreč vozijo tudi do štirje nadomestni avtobusi. Od teh imata samo dva zvezo z vlakom naprej. Avtobus ima po napovedanem voznem redu v nekaterih primerih zaradi zagotavljanja zvez odhod tudi prej kot po rednem voznem redu vlaka.

Potnikom so te informacije na voljo tudi v iskalniku voznega reda na www.slo-zeleznice.si, na oglasnih tablah na železniških postajah ter na brezplačni telefonski številki 080 81 11.

Na slovenskem železniškem omrežju smo v obdobju povečanega obsega tako vzdrževalnih del kot tudi investicijskih del, ki jih izvaja lastnik s pospešenim izvajanjem vlaganj. To predstavlja izzive v propustnosti na posameznih odsekih prog, tudi zahteva nadomestne prevoze zaradi zapor in posledično zamude, a dolgoročno to prinaša možnost boljših storitev za potnika.

Prosimo za razumevanje.

Vir fotografije: www.krajsamorazdalije.si