Gremo na lučke, lučke… z vlakom

 

Ko se v decembrskih večerih prižge praznična osvetlitev in mestna središča zaživijo v čarobni podobi, napoči čas za druženja, veselja in prijetna potovanja.

Po Sloveniji so potovanja z vlakom zelo ugodna, še posebej če potujete za konec tedna ali v času praznika, ko so vozovnice cenejše tudi do 75 odstotkov. V prazničnih dneh se zapeljite z vlakom in obiščite številne kraje širom Slovenije, ki vas bodo navdušili s čarobno okrasitvijo in zanimivimi prireditvami.

 

LJUBLJANA

Slovensko prestolnico krasi ena izmed najbolj izvirnih prazničnih okrasitev, ki jo sestavlja kar 850 različnih skulptur in likov. Praznične sejme v zgodovinskem mestnem jedru spremljajo tudi številne zanimive brezplačne prireditve. V tem času je še toliko bolj čarobna tudi vožnja s turistično ladjico po reki Ljubljanici. Nepozaben pa bo tudi obisk Železniškega muzeja Slovenskih železnic, ki se nahaja le 15 minut prijetne hoje od glavne železniške postaje.

Več: Praznični december v Ljubljani

Praznična Ljubljana.

 

CELJE

Celjska decembrska pravljica tudi letos v zgodovinsko mestno jedro pripelje pisane luči, pravljične vile in skrivnostne škrate, ki se prebudijo iz polletnega sna, ter številne zanimive foto kotičke, ob katerih se majhnim in večjim otrokom zaiskrijo oči. V trenutku, ko izstopite iz vlaka in se sprehodite skozi glavno stavbo železniške postaje Celje, se znajdete v čarobno okrašenem starem mestnem jedru, pravi Pravljični deželi. Številne zabavne in glasbene prireditve ter praznične stojnice polne dobrot bodo popeljale v pravljični svet tako mlajše, kot tudi starejše obiskovalce.

Tudi letos vas bodo pravljične vile spremljale na izbranih vlakih, ki vas pripeljejo v Pravljično Celje.

Vozni red posebnih pravljičnih voženj v družbi vil najdete na tej povezavi.

Več: Z vlakom v Pravljično Celje

pravljicne vile CELJE

 

MARIBOR

Čarobni Maribor se prične 30. novembra, s težko pričakovanim prižigom prazničnih luči. Decembrsko dogajanje v starem mestnem jedru Maribora zaznamujejo praznične stojnice, bogat družinski in kulturni program. Glavno srečevališče bo v Vetrinjskem dvoru oziroma Vilinskem dvoru. Tudi letos se v Čarobni Maribor vrača veliko panoramsko kolo na Glavnem trgu, kjer se bo nahajala tudi božična tržnica. Vabljeni v gostoljubno štajersko prestolnico!

Več: Čarobni Maribor

Praznični Maribor

 

PTUJ

Ptujska pravljica se prične 2. decembra, s prižigom prazničnih luči in odprtjem stojnic, na katerih bodo zadišale praznične dobrote. Ob primernih vremenskih pogojih pa se boste lahko tudi zapeljali na prazničnem vrtiljaku ali izkusili zimske radosti in spretnosti na pravljičnem drsališču na mestni tržnici. Vabljeni v najstarejšo slovensko mesto!

Več: Obiščite Ptujsko pravljico z vlakom

 

RADOVLJICA

Prelepo staro mestno jedro Radovljice z decembrom postane še bolj čarobno, kot iz pravljice in ponuja pisano paleto dogodkov za družine. Izvirno tematsko okrašeno mestno jedro te dni dopolnjujejo delavnice, predstave in aktivnosti za otroke. Mesto ponuja tudi mnoga sladka doživetja in pester program dogodkov.

Več: December v Radovljici

Radovljica pozimi

 

KRANJ

V Kranju praznične luči zasvetijo 3. decembra, na dan, ko obeležujemo rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Na vrtu gradu Khislstein se bodo najmlajši razveselili svetlobnih živali, na Glavnem trgu pa bo postavljen pravljični gozdiček. Starega mestnega jedra Kranja si v tem času ni mogoče predstavljati brez tradicionalnega prazničnega sejma, kjer se predstavljajo lokalni umetniki in obrtniki, poleg nakupovanja pa se bodo lahko obiskovalci posladkali tudi s številnimi slastnimi dobrotami.

Več: Prešeren december v Kranju

 

KOPER

Doživite praznično vzdušje Fantazime v Kopru, enem najlepše okrašenih mest naokrog. Praznična okrasitev mesta, pestri program za vse generacije, glasbeni nastopi, drsališče v Taverni in drugo dogajanje bo bogatilo utrip v mestu vse do začetka prihodnjega leta. Poskrbljeno bo tudi za praznične hiške s ponudbo raznoraznih dobrot in čarobno obarvan otroški mini zabaviščni park.

Več: Fantazima v Kopru

Koper praznično.

 

 PRAZNIČNA EVROPSKA MESTA

Tudi v mestih širom Evrope bodo zaživeli božični sejmi, katere lahko obiščete z vlakom, ki je v teh prazničnih dneh lahko še posebej pravljičen. Predstavljamo vam nekaj namigov za obisk evropskih adventnih mest z vlakom,.

V evropska adventna mesta

 

Potovati z vlakom je trajnostno.

Po podatkih Evropske komisije predstavlja železniški promet 0,4 % emisij toplogrednih plinov iz prometa, medtem ko cestni promet kar 76,7 %. Potovanja z vlakom postajajo tako še bolj popularna.

 

Skupine morajo svoje potovanje prijaviti po elektronski pošti na: [email protected] oz. preko kontaktnega obrazca na spodnji povezavi:

Potovanje skupine

 

Dodatne informacije o potovanju lahko dobite:

  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na potniških blagajnah,
  • na številki 080 81 11,
  • po elektronski pošti [email protected].