Prevoz oseb z omejeno mobilnostjo

Po Sloveniji

Osebe na invalidskih vozičkih lahko potujete:

  • z vlaki ICS (Inter City Slovenija). Za potovanje z vlakom ICS je treba plačati ICS dodatek;
  • z večino vlakov Euro City (EC) in z nekaterimi vlaki InterCity. Vlaki, ki imajo v sestavi vagone za prevoz oseb na invalidskih vozičkih, so v voznih redih posebej označeni;
  • z drugimi vlaki v lokalnem prometu: z elektromotornimi nizkopodnimi garniturami – Siemens Desiro – na progah: Ljubljana–Maribor, Ljubljana–Dobova, Ljubljana–Jesenice in Ljubljana–Sežana.

Z ustreznimi dvigali so opremljene železniške postaje Ljubljana, Celje, Maribor in Koper, sicer pa potnikom pri dostopanju do peronov in vlakov pomaga železniško osebje.

V tujino

V mednarodnem prometu je mogoče potovati z vlaki Euro City (EC), ki imajo v sestavi ustrezne vagone. Vlaki so v voznem redu posebej označeni.
Priporočamo vam, da vnaprej preverite vse možnosti potovanja in upoštevate tudi morebitno prestopanje. Večje mednarodne postaje v tujini so praviloma opremljene s pripomočki za invalide oziroma dvigali. Na nekaterih vlakih so oddelki za invalide.

Cena prevoza

Po Sloveniji spremljevalci oseb na invalidskih vozičkih potujejo brezplačno; brezplačno vozovnico prejmejo na prodajnih mestih.
Za potovanja po tujini veljajo določila Splošne mednarodne tarife za prevoz potnikov (TCV), Posebni dodatek: Prevoz potnikov na invalidskih vozičkih in njihovih spremljevalcev. O ceni se pozanimajte v klicnem centru na tel. št. 080 81 11 ali pa nam pišite na potnik.info@slo-zeleznice.si.

Spremljevalci slepih in oseb na invalidskih vozičkih potujejo brezplačno. Brezplačno vozovnico prejmejo na blagajni, pri tem pa predložijo ustrezno izkaznico osebe, ki jo spremljajo.

Kontakt:

Po najboljših močeh in v okviru razpoložljivih možnosti se bomo potrudili, da vam zagotovimo čim bolj udobno in prijetno potovanje. Prosimo, da nas o potovanju obvestite najmanj 48 ur prej, in sicer ob delavnikih od 8. do 16. ure, na tel. št.: (0)1 291 33 91. Drugače vam bomo na postajah in pri potovanju lahko pomagali le v okviru tedaj razpoložljivih možnosti.