Bliža je čas pustnih mask, ki bodo poskrbele za razigrano vzdušje in preganjale zimo. Po Sloveniji so potovanja z vlakom zelo ugodna, še posebej če potujete za konec tedna, ko so vozovnice cenejše tudi do 75 odstotkov.

Bliža je čas pustnih mask, ki bodo poskrbele za razigrano vzdušje in preganjale zimo. Po Sloveniji so potovanja z vlakom zelo ugodna, še posebej če potujete za konec tedna, ko so vozovnice cenejše tudi do 75 odstotkov.

V teh razigranih dneh se zapeljite z vlakom in obiščite številne pustne sprevode, dogodke in festivale širom Slovenije, ki vas bodo navdušili z izvirnimi maskami, zanimivim dogajanjem in slastnimi pustnimi dobrotami.

 

64. Kurentovanje na Ptuju

Najstarejše slovensko mesto bo med 3. in 13. februarjem v znamenju karnevalskega dogajanja znova postalo največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem. Zapeljite se z vlakom do Ptuja in doživite že 64. Kurentovanje.

Po kratkem in prijetnem  10-minutnem sprehodu z železniške postaje se boste znašli v urejenem starem mestnem jedru Ptuja, polnem plesa, koncertov in praznovanj na številnih prizoriščih.

Več informacij:

64. Kurentovanje na Ptuju

Veliko pustovanje v Ribnici

Vabljeni v Ribnico na veselo pustovanje v soboto, 10. februarja, s pričetkom ob 10.04 uri v ribniškem gradu s predstavo Dramšpila in otroškim rajanjem za najmlajše, nadaljevalo se bo ob 14.04 s pustno povorko skozi središče Ribnice.

Brezskrbno se zapeljite z vlakom do železniške postaje Ribnica in po prijetnem, 5-minutnem sprehodu uživajte na pustnih norčijah.

Več informacij:

Veliki pustni karneval v Ribnici

 

Ljubljana

Na pustno soboto bo v Ljubljani potekal tradicionalni pustni Zmajev karneval. V sprevodu sodelujejo vrtčevske in šolske skupine iz Ljubljane, ki jih pospremijo tradicionalne maske iz različnih slovenskih in tujih krajev.

Brezskrbno se zapeljite z vlakom do Ljubljane. Parkirišča ne bo potrebno iskati, železniška postaja je le nekaj minut hoje oddaljena od starega mestnega jedra in pustnega dogajanja.

Več informacij:

Zmajev karneval – Visit Ljubljana


Avtorica fotografije: Tereza Andruškova
Vir fotografije: Visit Ljubljana

 

Celje

Pridružite se pustnemu rajanju v središču mesta, ki bo v torek, 13. februarja med 10.00 in 17.00. Po oceni pustne komisije bodo nagrajene tri najboljše maske v kategoriji: otroška, družinska, skupinska.

Zapeljite se z vlakom do Celja, železniška postaja se nahaja v samem središču mesta.

Več informacij:

Celjski pust – Visit Celje


Vir fotografije: Visit Celje

 

Kranj

Krančkov karneval poteka 10. februarja, med 10. in 14. uro, ko staro mestno jedro Kranja napolni pustno rajanje za male in velike maske. Na Glavnem trgu bo od 10. ure dalje pustna diskoteka vse maske vabila na ples, spremljevalni program pa bo poskrbel za animacijo, pustno zabavo in okušanje pustnih dobrot.

Brezskrbno se zapeljite z vlakom do železniške postaje Kranj in po prijetnem, 10-minutnem sprehodu boste prispeli v staro mestno jedro.

Več informacij:

Krančkov karneval – Visit Kranj


Vir fotografije: Visit Kranj

 

Ilirska Bistrica

Pust je pršu v Ilirsko Bistrico in bo veselo razgrajal 1o. in 11. februarja. V soboto bo ob 16h otroško rajanje v parku Nade Žagar, kjer se bo nagradilo tudi najbolj izvirno družinsko pustno masko!

Vrhunec pusta bo v nedeljo od 14.00 dalje, ko bodo ulice Ilirske Bistrice v povorki zavzele tradicionalne pustne šeme in ostale skupine.

Zapeljite se z vlakom do železniške postaje Ilirska Bistrica in po prijetnem, 10-minutnem sprehodu boste prispeli do pustnega dogajanja.

Več informacij:

Visit Ilirska Bistrica

Vir fotografije: Visit Ilirska Bistrica

 

Brežice, Dobova

Fašjenk Dobova je tradicionalni pustni karneval, ki sodi med največje turistično-kulturne prireditve v tem delu Slovenije. Je tudi del Združenja evropskih karnevalskih mest – FECC.

Dobova:
Brezskrbno se zapeljite z vlakom do železniške postaje Dobova in po prijetnem, 15-minutnem sprehodu uživajte na pustnih norčijah.

Brežice:
Brezskrbno se zapeljite z vlakom do železniške postaje Brežice in po nekoliko daljšem, 25-minutnem sprehodu uživajte na pustnih norčijah.

Več informacij in program:

Fašjenk Dobova 2024

 

Pustna evropska mesta v bližini:

Reški karneval

 

Beneški karneval

 

Pust v Beljaku

 

Potovati z vlakom je trajnostno.

Po podatkih Evropske komisije predstavlja železniški promet 0,4 % emisij toplogrednih plinov iz prometa, medtem ko cestni promet kar 76,7 %. Potovanja z vlakom postajajo tako še bolj popularna.

 

Skupine morajo svoje potovanje prijaviti po elektronski pošti na:
[email protected] oz. preko kontaktnega obrazca na spodnji povezavi:

https://potniski.sz.si/skupine

 

Več informacij o potovanju z vlakom:

  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na potniških blagajnah,
  • na številki 080 81 11,
  • po elektronski pošti [email protected].