Vlada je izdala odlok za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Za vse potnike v javnem prometu je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT v javnem prometu ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom bodo poleg izpolnjevanja pogoja PCT še naprej obvezni uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu.

Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Mladi do 26 let

S SŽ kartico ugodnosti – MLADI lahko mladi od 12. do 26. leta starosti koristijo naslednje ugodnosti:

  • 30-odstotni popust na slovenskih progah (v notranjem prometu),
  • 50-odstotni popust v mednarodnem prometu s Hrvaško in
  • 15-odstotni Railplus popust za nakup mednarodnih direktnih vozovnic (enosmernih in povratnih).

Mednarodni popust Railplus ne velja za nakup vozovnic v notranjem prometu na tujih progah. Vozovnico s popustom Railplus je mogoče kupiti na postajah za mednarodni promet.

Ugodnost lahko uveljavljate, če kupite vozovnico na postaji ali na vlaku.

Veljavnost

Na čip SŽ-kartico ugodnosti se zapišejo podatki o imetniku, vrsti letne ugodnosti ter obdobje veljavnosti. Čip kartica ni prenosljiva in velja le z osebnim dokumentom.

Kartica ugodnosti velja eno leto od meseca nakupa. Če potnik dopolni 26 let prej kakor v enem letu po nakupu, se izda kartica z veljavnostjo do meseca rojstnega dne.

Prodajna mesta SŽ kartice ugodnosti – Mladi

Cena kartice na leto je 10,00 EUR. Veljavnost kartice je 1 leto. Podaljšate jo lahko 7 dni pred iztekom njene veljavnosti.

Na Slovenskih železnicah velja za mlade popust za potovanja na podlagi SŽ kartice ugodnosti – Mladi, popusti na podlagi drugih kartic za mlade ne veljajo.