Poti v zimskem času so lahko čudovite zaradi spokojne zimske pokrajine, ki drsi mimo oken vlaka, kot tudi zato ker lahko čas na poti izkoristimo za druženje, branje knjige ali še kako dobrodošel počitek.

Poti v zimskem času so lahko čudovite, ne zgolj zaradi čudovite, spokojne zimske pokrajine, ki drsi mimo oken vlaka, temveč tudi zato, ker lahko čas na poti izkoristimo za druženje s prijatelji, kramljanje, igro, branje knjige ali še kako dobrodošel počitek.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj namigov za prijetna zimska potovanja z vlakom.

 

Do Gradca ali Dunaja (Avstrija)

Do Gradca in Dunaja se lahko dnevno zapeljete z več vlaki.  Ena izmed privlačnejših možnosti je potovanje z vlakom Emona, ki ima v svoji sestavi pravi restavracijski vagon (vlak ima v voznem redu oznako EC 150 ali EC 151). Pot ob dobri hrani, pijači in pogledu na slikovito pokrajino, ki drsi mimo oken mine še toliko bolj prijetno in hitro. Drugo največje avstrijsko mesto Gradec je popolna destinacija za vse, ki bi si radi privoščili sproščen potep po prijetnih, urejenih mestnih ulicah in popili odlično kavo.

Potovanje pa lahko nadaljujete tudi do čarobnega Dunaja. Da bi lahko predstavili vse, kar lahko vidite in doživite na Dunaju, bi potrebovali več knjig, omeniti pa velja številne palače ob Ringu, opero, poletno rezidenco Hofburg, dvorec Schönbrunn in cesarsko grobnico, v kateri se nahaja 138 sarkofagov slavnih Habsburžanov. Ko boste preveč utrujeni za nadaljevanje mestnega raziskovanja, se za vogalom zagotovo skriva katera izmed številnih kavarn.

Če boste dovolj zgodnji z nakupom vozovnice, boste za vozovnico iz Ljubljane do Gradca odšteli 17,90 evra za odraslo osebo, do Dunaja pa 35,90 €.

 

V rojstno mesto Wolfanga Amadeusa Mozarta, Salzburg (Avstrija)

Sproščeno vzdušje mesta Salzburg, kratke razdalje med mestnimi znamenitostmi in široka izbira doživetij zagotavljajo zabavo za vso družino. Približno kilometer in pol stran od glavne železniške postaje Salzburg si lahko ogledate tudi rojstno hišo slavnega Mozarta. Ustaviti se splača tudi na razgledni točki Kapuzinerberg.

Za vozovnico za odraslega iz Ljubljane do Salzburga boste odšteli od 27,90 evra. Prej kot kupite vozovnico, cenejša je. Salzburg ima zelo dobro urejen mestni prevoz, zato vam v primeru obiska mesta priporočamo nakup Salzburg Card. Z njo si boste za 24, 48 ali 72 ur zagotovili prost ogled vseh znamenitosti, hkrati pa imeli brezplačen javni mestni prevoz. In to direktno z glavne železniške postaje.

 

Na smučanje v Bad Gastein (Avstrija)

Le slabe tri ure vožnje z vlakom do smuke v top avstrijskem smučarskem centru. Železniška postaja se nahaja v neposredni bližini spodnje postaje gondole, ki pelje na 2250 metrov visoki Stubnerkugel, ki nudi odlično smuko za vse okuse in zahtevnostne stopnje na 170 km urejenih smučarskih progah.

Smučišče Bad Gastein sodi v sam vrh avstrijskega turizma in ponuja vse, kar si lahko smučar poželi v času zimskega oddiha. Bad Gastein vas bo prijetno presenetil tudi z mogočnim slapom reke v samem središču mesta. Do Bad Gasteina se lahko iz Ljubljane vsakodnevno zapeljete s kar štirimi vlaki.

https://potniski.sz.si/trip/smucanje-v-bad-gasteinu/

 

Z vlakom se lahko, poleg Bad Basteina, pripeljete tudi do svetovno znanega smučarskega središča Schladming, do doma smučarskega prestiža Kitzbuhel s številnimi smučarskimi centri in drugimi športnimi tereni, do St. Anton am Arlberg in Landen am Arlberg, ki ležita ob glavni železniški progi Salzburg–Innsbruck–Zürich in sta izhodišče za smučarske centre v okolici, kot so Stuben, Zürs, Lech, St. Christoph, Strengen, Flirsch, Pettneu in Schnann.

Ne smemo pozabiti tudi smučišča Obertauren pa tudi švicarskega mondenega smučišča Wengen, ki je Bojanu Križaju prinesla enega izmed večjih uspehov v karieri, spust po smukaški progi pa zahteva kar nekaj poguma in smučarskega znanja. Tudi sama vožnja z vlakom do Wengna je ena najbolj spektakularnih na svetu! Čudoviti razgledi na okolico, na Zürich, Bern in Interlaken ter prehod skozi živo skalo do najvišjega evropskega postajališča Jungfraujoch (3471 m) vas pripelje v svet smučarskega gorskega paradiža.

Za dodatne informacije in podrobnosti potovanja nas lahko povprašate na [email protected] ali uporabite iskalnik mednarodnega voznega reda.

 

V Budimpešto (Madžarska)

Madžarska prestolnica velja za eno najbolj priljubljenih destinacij, ki jo lahko obiščete tudi z vlakom. Iz Ljubljane se lahko do tja zapeljete že od 15 evrov naprej. Med vožnjo boste lahko uživali tudi v pogledu na Blatno jezero in se peljali mimo Veszprema. V mestu ob bregovih Donave, ki je polno mostov in tradicionalnih madžarskih gostiln – čard, si boste lahko ogledali številne kulturne in zgodovinske znamenitosti, med drugim kraljevo palačo, parlament in opero, kar pa je samo nekaj od utrinkov bogate turistične ponudbe v Budimpešti.

 

Do Trsta, Rima, Benetk in še kam (Italija)

Z vlakom se zapeljete v središče mesta Trst, vozovnica iz Ljubljane pa stane od 11,20 evrov naprej. Dnevni izlet za užitke ob italijanski kavi in kulinariki, ob nakupovanju in sprehajanju po mestnih ulicah priljubljenega italijanskega mesta je lahko pravi užitek. Pot iz Trsta pa lahko nadaljujete tudi naprej po Italiji, s hitrimi vlaki Frecciarossa. Do Rima tako prispete že v sedmih, do Milana pa v dobrih šestih urah. S vlaki Frecciarossa so hitreje dostopna tudi druga mesta, denimo Benetke, Padova, Bologna, Firence, Torino.

 

Zimska avantura na Voglu (Slovenija)

Za ljubitelje smučanja in deskanja na naravnem snegu, ki se boste do Bohinjske Bistrice pripeljali z vlakom smo pripravili zanimiv in ugoden paket, ki bo navdušil še tako zahtevnega smučarja ali deskarja.

https://potniski.sz.si/trip/zimska-avantura-na-voglu/

 

V Pivko v vojaški muzej in na simulator letenja (Slovenija)

Obiščite muzejsko in doživljajsko središče v Pivki, ki je nastalo na območju starih italijanskih vojašnic in je bogato z vojaško in zgodovinsko dediščino tega območja. Preizkusite se lahko tudi na simulatorju letenja z letalom MiG-21 ali simulatorjem Spitfire IX in doživite prepričljivo izkušnjo letenja z vojaškima letaloma. Vlak vas pripelje do železniške postaje Pivka, od koder v prijetnem 10-minutnem sprehodu pridete do Parka vojaške zgodovine.

https://potniski.sz.si/trip/obiscite-park-vojaske-zgodovine-v-pivki/

 

Z vozovnico za vlak cenejše kopanje v Terme Laško (Slovenija)

Če vas v zimskem mrazu zamika kopanje v Termah Laško, izstopite na železniški postaji Laško, od tam pa vas čaka okoli 5-minutni sprehod do termalnih užitkov. Z veljavno dnevno vozovnico za vlak pa lahko izkoristite 20 % popusta pri nakupu vstopnice za kopanje.

Ugodneje na kopanje in v savne v Thermano Laško

 

Cenejše kopanje tudi v Rimskih termah (Slovenija)

Tudi Rimske terme so odlično dostopne z vlakom, saj je železniška postaja oddaljena le okoli 5 minut hoje. Vsi, ki se boste pripeljali z vlakom, ste nagrajeni še s posebnimi popusti na določene storitve. Z veljavno dnevno vozovnico za vlak lahko koristite 25 % popust za 4 urno ali celodnevno kopanje, 20 % popust za 4 urni ali celodnevni vstop v Deželo savn Varinka ter 10 %  popust na masažne in beauty  storitve ter kopeli v Wellness centru Amalija.

Ugodneje na razvajanje v Rimske terme

 

V Terme Ptuj ali Vodni park Bohinj z vlakom (Slovenija)

Poleg Term Laško in Rimskih term, se v neposredni bližini železniške postaje nahajajo tudi Terme Ptuj in Vodni park Bohinj, kjer vam ob predložitvi vozovnice za vlak nudijo popust pri vstopnici. Če potujete za konec tedna ali v času praznikov, so vozovnice kar do 75 odstotkov cenejše.

V Terme Ptuj na brezskrbno uživanje

Ugodnosti v Bohinj Park EKO hotelu

DODATNO:

 

Izleti v Sloveniji

Izleti v tujini

Več informacij:
  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na potniških blagajnah,
  • na številki: 080 81 11,
  • na [email protected]