Mednarodni železniški potniški promet s Hrvaško ponovno poteka. Začasni plato za izstop migrantov z vlakov v Šentilju končan danes

Slovenske železnice, ves čas,  odkar traja migrantski val, zagotavljamo posebne prevoze migrantov z vlaki, organiziramo prevoze migrantov z avtobusi, in hkrati skrbimo za neovirane prevoze potniških in tovornih vlakov po Sloveniji. 

Železniški potniški promet s Hrvaško ponovno vzpostavljen 

Po navodilu državnih organov je danes od 11. ure ponovno odprt železniški  potniški promet s Hrvaško. Ukrep bo veljal dokler bo mednarodni železniški promet potekal nemoteno. V primeru težav pa lahko državni organi mednarodni železniški potniški promet takoj ponovno ustavijo. 

Dopolnilo obvestila o prometu s Hrvaško, z dne 2. november: vlaki št. 481/482 in 483/480, na relaciji Ljubljana – Reka, do preklica vozijo z nadomestnim avtobusnim prevozom.

Potniški promet po Sloveniji 

Vsi potniški vlaki vozijo neovirano, po voznih redih, z izjemo mednarodnega vlaka št. 410, ki iz Dobove proti Ljubljani odpelje ob 5.45, ki je do nadaljnjega odpovedan. 

Zaradi načrtovanih del na progi pa bomo v naslednjih dneh še vedno z avtobusi nadomeščali vlake proti Reki  in v obratni smeri. 

Slovenske železnice so za prevoze migrantov namenile več potniških vagonov zaradi česar bodo nekateri vlaki po Sloveniji vozili z manj vagoni. Občasno bi se lahko na določenih relacijah zato pojavila gneča na vlakih.  Potnikom se za morebitne težave ali zamude vlakov opravičujemo in prosimo za razumevanje.

SŽ s prevozi neposredno zagotavljajo, da potekajo migracije ogromnega števila prebežnikov čez Slovenijo urejeno in nadzorovano. Pri tem sodelujemo s Policijo in drugimi državnimi organi.  Z urejenimi posebnimi prevozi migrantov lahko zagotovimo, da se migranti ne bi nenadzorovano gibali po cestah in progah – kot se je to dogajalo v sosednjih državah –  in s tem ogrožali sebe in druge udeležence v prometu ali popolnoma ustavili promet.  Poleg tega pa urejen in usklajen odziv vseh državnih organov in drugih omogoča najvišjo raven varnosti za vse. 

Začasni plato v Šentilju

Začasni plato v neposredni bližini nastanitvenega centra bo dokončan danes, jutri zjutraj po 7. uri pa bodo do platoja vozili vsi posebni vlaki z migranti. Na začasnem platoju, ki so ga SŽ v dogovoru z MNZ in občino Šentilj izdelale v izjemno hitrem času, bodo tako migranti lahko izstopali v bližini nastanitvenega centra.