V zadnjem času se zaradi dodatnih povezav in ugodne ponudbe vse več letalskih potnikov iz Slovenije odloča za polet z letalom tudi iz nekaterih letališč v sosednji Avstriji, Italiji, na Hrvaškem ali celo v nekoliko oddaljenejši Nemčiji.

Na kratko vam predstavljamo in hkrati priporočamo, da za potovanje do omenjenih evropskih letališč ne izberete osebnega avtomobila, pač pa se odločite za vlak. Počitnice se lahko tako pričnejo že na vlaku, ki vas na nekaterih letališčih pripelje do samega vhoda oz. terminala.

Sproščeno, brez zastojev in dodatnih stroškov. Avtomobil lahko počiva doma.

Pravočasno kupite vozovnice in se z vlakom ugodno ter udobno zapeljite novim doživetjem naproti!

Letališče Trst

Najprej se iz Ljubljane do železniške postaje v Villa Opicina/Opčine zapeljete z vlakom. Tam prestopite na italijanski vlak, ki vas bo najprej odpeljal do glavne železniške postaje v Trstu. Z istim vlakom lahko nato nadaljujete pot do letališča oz. železniške postaje Trieste Airport – Ronchi dei Legionari, ki se nahaja ob samem letališču. V kolikor pa imate do odhoda letala še dovolj časa, lahko na glavni železniški postaji v Trstu izstopite ter se do letališča oz. železniške postaje Trieste Airport – Ronchi dei Legionari z enim izmed številnih vlakov zapeljete kasneje. Več informacij o povezavah do tržaškega letališča lahko najdete tukaj.

Letališče Benetke

Do letališča v Benetkah boste najhitreje pripotovali, če se iz Ljubljane do glavne železniške postaje v Trstu zapeljete z vlakom. Na železniški postaji v Trstu prestopite na enega izmed številnih vlakov do Benetk oz. železniške postaje Venezia Mestre. Tam prestopite na avtobus, linija 15 (stojijo nasproti železniške postaje) in se zapeljete do letališča (Marco Polo), ki je oddaljeno približno 10 km.

Letališče Zagreb

Do Zagreba se lahko iz Ljubljane z vlakom zapeljete že od 9 evrov! Za udobno in ugodno potovanje imate vsak dan na voljo štiri direktne vlake. Avtobusna postaja Zagreb, od koder odpeljejo avtobusi do zagrebškega letališča Franjo Tuđman je od glavne železniške postaje (Zagreb Glavni kolodvor) oddaljena le 10 minut hoje. Več informacij o avtobusnih povezavah in vozni red lahko najdete tukaj.

Letališče Gradec

Do letališča Gradec/Graz se lahko zapeljete bodisi tako, da s potniškim vlakom iz Slovenije potujete do avstrijske železniške postaje Spielfeld-Strass (Špilje) in tam prestopite na regionalne “S-Bahn” vlake Avstrijskih zveznih železnic (ÖBB), s katerimi se lahko zapeljete do letališča. Lahko pa potujete vse do glavne železniške postaje Gradec (Graz Hauptbahnhof) in se od tam z avtobusom ali regionalnim vlakom “S-bahn” odpeljete nazaj do letališča. V kolikor boste z vlakom potovali do glavne železniške postaje Gradec (Graz Hbf), vam za potovanje priporočamo nakup enotne vozovnice Regio AS Graz +101, ki velja tudi za prevoz do letališča. Več informacij o povezavah do letališča Gradec/Graz lahko najdete tukaj.

Letališče Dunaj

Na Dunaj se lahko zapeljete iz Ljubljane že od 27,90 evrov. Zagotovite si najnižjo ceno vozovnice s pravočasnim nakupom, lahko že 6 mesecev pred potovanjem. Ko se pripeljete do glavne železniške postaje na Dunaju (Wien Huptbahnhof) prestopite na katerega izmed številnih vlakov, ki vas bodo popeljali do mednarodnega letališča Dunaj. Več informacij o vseh povezavah do letališča lahko najdete tukaj.

Letališče München

Zapeljite se z mednarodnim vlakom iz Ljubljane in na glavni železniški postaji v Münchnu (München Hauptbahnhof) prestopite na linijo 1 primestne železnice (S-Bahn München). V kolikor iz mednarodnega vlaka izstopite eno postajo prej (München Ost), se lahko do letališča pripeljete tudi z linijo 8. Vlaki primestne železnice vozijo precej pogosto, vožnja do letališča pa traja približno 40 minut. Dodatne informacije o voznih redih S-Bahn München lahko najdete na spletni strani www.s-bahn-muenchen.de, ostale podrobnosti o dostopu do letališča pa se nahajajo na njihovi spletni strani.

Letališče Frankfurt

Iz železniške postaje Ljubljana do glavne železniške postaje Frankfurt (Main) Hauptbahnhof vsakodnevno in v obe smeri vodijo mednarodne železniške povezave. Ko prispete do glavne železniške postaje v Frankfurtu prestopite in se do frankfurtskega letališča zapeljite bodisi s številnimi lokalnimi ali hitrimi (ICE) vlaki. Vse podrobnosti o prevozu do frankfurtskega letališča z vlakom lahko najdete tukaj.

Z vozovnico Interrail v raziskovanje

Ko z letalom prispete na želeno destinacijo, lahko svoje potovanje in dodatna raziskovanja nadaljujete tudi z vlakom. Za ta namen vam priporočamo nakup ene izmed vozovnic po ponudbi Interrail, ki so na voljo potnikom vseh starosti. Izbirate lahko med vozovnicama Interrail One Country Pass, ki je na voljo za potovanja po izbrani državi, ali pa Interrail Global Pass, ki omogoča potovanja po železniškem omrežju vseh članic ponudbe. Cene vozovnic so odvisne od tega, kakšna je vaša starost in koliko dni nameravati potovati z vlakom po posamezni državi.

Interrail – potovanje za vse generacije

Ko se odločite za potovanja z letalom, pomislite tudi na vlak. Potovati z vlakom je trajnostno. Po podatkih Evropske komisije predstavlja železniški promet 0,5 % emisij toplogrednih plinov iz prometa, medtem ko cestni promet kar 72 %.

Vse ostale podrobnosti o voznih redih in ponudbah so na voljo na spletni strani Slovenskih železnic in v mednarodnem voznem redu.

Dodatne informacije

  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na prodajnih mestih,
  • na številki 080 81 11,
  • po elektronski pošti [email protected].
Z vlakom na Hrvaško.