Vlada je izdala nov odlok za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Za vse potnike v javnem prometu je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT v javnem prometu ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom bodo poleg izpolnjevanja pogoja PCT še naprej obvezni uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu.

Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Popust za otroke

Vaši otroci lahko potujejo s 50 do 75-odstotnim popustom ali celo brezplačno.

Otroci do četrtega leta, v nekaterih državah pa do šestega leta starosti, potujejo z vlakom brezplačno, do dvanajstega rojstnega dne pa po polovični ceni. V določenih državah pa po polovični ceni potujejo tudi po dopolnjenem dvanajstem letu starosti.

Brezplačno, do dopolnjenega 6. leta starosti, se bodo vaši malčki vozili po naslednjih državah: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Češka, Danska, Finska, Luksemburg, Madžarska, Nemčija, Slovaška, Slovenija, Švica, Švedska, Srbija, Črna gora, prav tako pa tudi s Pomorsko družbo Attica.

Naslednji prevozniki so za potovanja otrok po polovični ceni zvišali zgornjo mejo 12 let, in sicer je starostna meja:

  • za potovanja po Srbiji, Črni gori in Madžarski dopolnjeno 14. leto,
  • za potovanja po Avstriji in Nemčiji dopolnjeno 15. leto,
  • za potovanja po Slovaški, Švici, Danski, Veliki Britaniji in Irski dopolnjeno 16. leto,
  • za potovanja po Finski dopolnjeno 17. leto,
  • za potovanja po Češki in Norveški dopolnjeno 18. leto,
  • za potovanja po Švedski pa dopolnjeno 20. leto.

Z vozovnicami Interrail pa lahko otroci od 4. do dopolnjenega 11. leta starosti potujejo brezplačno.

Po ponudbi City Star za potovanja na Hrvaško se otroci do dopolnjenega 15. leta, ki potujejo v spremstvu staršev ali starih staršev, prevažajo brezplačno. Za potovanja v Srbijo, Makedonijo in Grčijo z vozovnico City Star pa imajo otroci od 6. do dopolnjenega 12. leta starosti 75 odstotkov popusta.

S ponudbo FME za potovanja v Avstrijo, na Slovaško in Češko lahko otroci od 6. do dopolnjenega 15. leta starosti v spremstvu staršev ali starih staršev potujejo brezplačno. Za potovanja v Nemčijo ali na Madžarsko pa je starostna meja za brezplačno potovanje otrok dopolnjeno 14. leto starosti.

Potovanje bo za vaše otroke pravo doživetje, za vas pa ne bo pomenilo prevelikih dodatnih stroškov.