Vlada je izdala odlok za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Za vse potnike v javnem prometu je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT v javnem prometu ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom bodo poleg izpolnjevanja pogoja PCT še naprej obvezni uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu.

Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Splošni pogoji

Nakup vozovnic

Ponujamo različne vrste vozovnic – vozovnice za posamična in skupinska potovanja, povratne vozovnice, mesečne, večmesečne, polletne in letne vozovnice. Vozovnice lahko kupite v predprodaji največ dva meseca prej, abonentske vozovnice (letne, polletne, mesečne in tedenske vozovnice) pa največ sedem dni prej. Če na postaji ali postajališču vozovnice ni moč kupiti, jo lahko kupite na vlaku. Vozovnice (terminske) lahko kupite tudi po spletu oziroma mobilni aplikaciji. Nakup terminske vozovnice po spletu se na čipu vozovnice zapiše ob prvi validaciji po preteku največ 120 minut, nakup prek mobilne aplikacije pa se shrani na mobilnem telefonu v aplikaciji “Grem z vlakom pod Moje vozovnice.

Rok veljavnosti vozovnic

Enosmerne in povratne vozovnice veljajo en dan potovanja.

Mesečne splošne in šolske vozovnice veljajo še prvi delovni dan naslednjega meseca; sobota se ne šteje kot delovni dan.

Polletne ali letne splošne vozovnice veljajo pol leta ali vse leto od datuma njihovega nakupa, šolske vozovnice pa lahko kupite po 20. avgustu, veljajo pa najdlje do 30. septembra naslednjega leta.

Šolske počitnice:

Jesenske počitnice: 26. oktober do 1. november 2020
Božično novoletne počitnice: 25. december 2020 do 2. januar 2021
Zimske počitnice: (regijsko) 15. februar do 22. februar 2021 in od 22.  do 26. februar 2021
Prvomajske počitnice: 26. april do 2. maj 2021
Poletne počitnice: 28. junij do 31. avgust 2021

Koledar voženj vlakov med šolskimi počitnicami

Vlaki, ki ne vozijo med šolskimi počitnicami, so označeni v voznem redu.

Velja za vozni red od 30. avgusta do 12. decembra 2020.

Prekinitev potovanja

Potnik ima pravico, da v roku veljavnosti vozovnice, prekinja potovanja.

Osebna prtljaga

Prevoz osebne prtljage je brezplačen. V potniške vagone ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov.

Smerne table in table s številko vagona

Smerna tabla (na zunanji steni vagona in v njegovi notranjosti) vam pove, na kateri relaciji lahko potujete, ne da bi vam bilo treba prestopati. Posamezni vagoni imajo lahko drugačno relacijo, kot je relacija vlaka.

S table s številko vagona (na zunanji steni vagona in v njegovi notranjosti) lahko razberete, v katerem vagonu imate rezervirani sedež, ležišče ali posteljo.

Oznaka prvega razreda

Vagone 1. razreda označuje rumena črta, ki teče tik pod njihovo streho.

Zavarovanje potnikov

Vsi železniški potniki so zavarovani za morebitne nesreče, ki bi nastale po krivdi železnice.

Pritožbe, pobude in pohvale

Vsi zaposleni se trudimo biti v stikih z vami kar najboljši. Veseli smo, ko uspemo upravičiti vaša pričakovanja. Morebitno pritožbo, pripombe, pobude in pohvale nam lahko sporočite na brezplačno telefonsko številko 080 19 10 (vsak delovnik, od ponedeljka do petka med 8.00 in 15.00). Še enostavneje pa smo dosegljivi po elektronski pošti, 24 ur na dan. Pišite nam na naslov [email protected].