Vrste vlakov

Po omrežju Slovenskih železnic vozijo različne vrste vlakov, ki jih najlažje prepoznate po oznakah v voznem redu.

Vlaki InterCity Slovenija (ICS)

Sodobni klimatizirani vlaki z nagibno tehniko, večjo hitrostjo in udobjem, omogočajo pa tudi prevoz oseb na invalidskih vozičkih. V 1. razredu lahko potniki uporabljajo električne priključke. Vlaki ICS vozijo na relaciji Ljubljana-Maribor-Ljubljana. Rezervacija sedeža je obvezna za vso relacijo in je všteta v ceno vozovnice. Za vlak ICS je obvezno plačilo dodatka.

Vlaki InterCity (IC)

Kakovostni vlaki, ki vozijo na daljših razdaljah v notranjem in mednarodnem prometu in tako povezujejo večja mesta, gospodarska in turistična središča. Sestavljeni so iz udobnih vagonov, imajo krajši vozni čas in manj postankov. Večina jih ponuja tudi gostinske storitve. Za vlak IC je obvezno plačilo IC dodatka.

Vlaki EuroCity (EC)

Visoko kakovostni mednarodni vlaki, ki vozijo na magistralnih progah v mednarodnem prometu in povezujejo pomembna gospodarska in turistična središča v Sloveniji in Evropi. Vozni čas vlakov EC je krajši, imajo manj postankov, večina ima klimatizirane vagone in ponudbo gostinskih storitev. Za vlake EC je treba plačati dodatek.

Mednarodni vlaki (MV)

Kakovostni vlaki, ki vozijo v mednarodnem prometu. Imajo krajši vozni čas in manj postankov. Za potovanje z njimi je treba plačati MV dodatek v notranjem prometu.

Vlaki EuroNight (EN)

Visokokakovostni nočni mednarodni vlaki. V njihovi sestavi so tudi spalniki in ležalniki. Za potovanje v spalniku ali ležalniku je treba poleg vozovnice plačati še dodatek za posteljo ali ležišče, v notranjem prometu pa je za sedežni vagon obvezno plačilo dodatka kot za vlake EC. Na nekaterih vlakih EN, ki vozijo po Evropi, veljajo posebne globalne cene z obvezno rezervacijo.

Regionalni (RG)

in drugi potniški vlaki (LP oz. LV) so vlaki, ki povezujejo slovenske kraje na krajših in daljših relacijah. Namenjeni so predvsem dnevnim prevozom v službo ali v šolo. Za potovanje z njimi ne plačate dodatka in vam ni treba rezervirati sedeža.

Vrsta vlaka je označena v voznem redu. Poseben dodatek plačajo potniki, ki kupijo vozovnice na vlaku namesto na postaji.

Za tiste, ki boste svojo pot v tujino načrtovali z iskalnikom mednarodnega voznega reda, so pomembne še naslednje oznake vlakov:

 • ES-EuroStar je oznaka za hitre vlake, ki vozijo po Italiji. Zanje je obvezno treba rezervirati sedež.
 • ICN-InterCity Notte je oznaka za nočne vlake InterCity v Italiji, pri katerih je obvezno doplačilo za posteljo ali ležišče ter rezervacija sedeža.
 • ICN-InterCity Nagibni je oznaka vlakov z nagibno tehniko, ki vozijo na hrvaških železnicah (Zagreb-Split).
 • CIS-Cisalpino je oznaka za hitre vlake z nagibno tehniko, ki povezujejo Italijo in Nemčijo prek Švice. Zanje je treba plačati dodatek in rezervirati sedež.
 • ICE-InterCity Express je hitri vlak v Nemčiji. Posebna ponudba je vlak ICE Sprinter, ki je še hitrejši od »navadnega« ICE vlaka in vozi na relaciji Frankfurt(M)-Berlin, Frankfurt(M)-Hamburg, Frankfurt(M)-München.
 • NZ-DB Nachtzug je nočni vlak s spalnimi in ležalnimi vagoni, ki vozi po železniškem omrežju v Nemčiji in med Nemčijo in Francijo. Rezervacija sedeža je obvezna. Na nekaterih vlakih NZ veljajo globalne cene, pri čemer je rezervacija že všteta v ceno.
 • THA-Thalys je oznaka hitrih vlakov, ki vozijo na progi Köln-Bruselj-Amsterdam-Pariz. Veljajo posebne globalne cene z že všteto rezervacijo sedeža.
 • TGV-Train Grande Vitesse je hiter vlak v Franciji, za katerega veljajo posebne globalne cene z že všteto rezervacijo sedeža.
 • CNL-City Night Line so visokokakovostni nočni vlaki z ležalniki in spalniki, ki vozijo med Avstrijo, Švico in Nizozemsko. Veljajo posebne globalne cene z že všteto rezervacijo sedeža.
 • TRENHOTEL so visokokakovostni nočni vlaki, ki vozijo iz Pariza, Milana, Züricha in Ženeve v Barcelono ali Madrid. Veljajo posebne globalne cene z že všteto rezervacijo sedeža.
 • EUROSTAR so hitri vlaki, ki vozijo skozi predor pod Rokavskim prelivom iz Pariza, Bruslja in Amsterdama v London in obratno. Veljajo posebne globalne cene z že všteto rezervacijo sedeža.

Več zanimivih informacij dobite lahko tudi na www.europeanrailguide.com v poglavju European trains.